Huden din kan være alvorlig solskadet uten at du ser det

121746_1

11 mar Huden din kan være alvorlig solskadet uten at du ser det

– Men det trenger ikke være for sent å gjøre noe med det

Alvorlige solskader er skumle skader som kan være tilstede uten at de synes enda. Norge er også på Europa-toppen i antall hudkrefttilfeller.
Selv om man kan se solskader i huden til unge mennesker fra 25-30 årsalderen begynner de tydeligste konsekvensene først å sette sine kraftige spor i starten av førtiårene og blir progressivt verre for hvert år som går. Mange tenker at det de ser av såkalte ”aldringstegn” er en naturlig del av det å bli eldre, men mest sannsynlig er størstedelen av dem relatert til solskader mer enn det fakta at man eldes raskt.

«Solen er vår største aldringsfiende. Forskere er enige om at hele 90% av all aldring kan skyldes solens virkning på huden.»

De lettere solskadene kommer til syne i 30 årene. Det er nå de første pigmentforandringene og fine linjene begynner bli synlige. Enkelte vil også ha antydning til sprengte blodkar i ansiktet. De mer alvorlige skadene ligger usynlige nede i huden og venter. De viser seg i 40-50 års alderen, (gjerne tidligere avhengig av hvor store solskadene er). De mest alvorlige solskadekonsekvensene vil dukke opp i 60-70 årene. Du kan altså ha store solskader uten at det synes enda med det blotte øyet.

Den gode nyheten er at det faktisk er mulig å reparere og forbedre huden og bremse utviklingen av solskadene

Med rett behandling kan vi få tilbake en mye friskere og yngre hud og deler av skadene kan reverseres. Med rett behandling er det ikke anti-aging du holder på med, men reparering av ødelagt hud og forebygging av varige skader. – At dette vil gi huden din en kraftig anti-age effekt, (selv om dette ikke er målet ditt), kan vi garantere. =)

Dette er gode nyheter. Det er aldri for sent å begynne å gjøre noe med det og starte et hudpleieprogram for å reparere og reversere skadene. Har du alvorlige solskader kan disse minimeres. Jo tidligere du begynner å reparere jo bedre vil resultatet bli. Dette vil kanskje kreve gjentatte peelinger, et godt hudpleieprogram som inneholder de riktige og gode aktive ingrediensene (for hjemmebruk), og at du er kjempestreng og nøye på å alltid bruke høy solfaktor.

Spør oss gjerne om råd. Akkurat nå får du en gratis hudskanning med hudanalyse av vår hudspesialist Lene, slik at du kan få et pleieprogram spesialsydd til din huds behov.  Bestill din gratis konsultasjon online her:  Timebestilling avd. Bergen, Velg Hudskanning. (Gjelder kun avd. Bergen)

NB! Makeup og dagkremer med SPF beskytter mot dagslys men holder ikke alene mot effektiv soling eller den skarpe solen på høyfjellet. Da må du bruke rene solkremer i tillegg.

 Vi vil anbefale en solfaktor 50 i ansiktet, hals og bryst hvor huden er som tynnest og solfaktor 30 for resten av kroppen når du skal ut og sole deg. Hold deg unna solen når den er på sitt starkaste. 

«Hadde vi ikke vært utsatt for soleksponering ville ikke hudens aldringstegn vist på oss før 60-70 års alderen!»

I en undersøkelse i USA ble det avdekket at 85% av befolkningen ikke visste at det er solens skadelige stråler som er den største årsaken til aldringstegn og aldring, for ikke å glemme hudkreft. Vi regner med at vi vet bedre her i Norge =) selv om Norge er det landet i Europa med høyest forekomst av føflekk-kreft i forhold til folketallet…

Så hvorfor løper vi ikke til nærmeste klinikk for å kjøre behandling og kjøpe produkter som kan reparere disse skadene? Og ikke minst, hvorfor drukner vi oss ikke i solkremer og solprodukter for å beskytte oss? Mest sannsynlig fordi de fleste solskadene ser vi ikke med det blotte øye når vi er yngre, så vi er gjerne ikke klar over hvor solskadet huden vår er. I tillegg bor vi på den nordlige halvkule og tenker gjerne ikke over all den soleksponeringen vi som det friluftselskende folkeslaget vi er, blir utsatt for. Mange tenker ikke over at UVA-strålene så absolutt også er tilstede på en grå og overskyet dag. Eller hvor mye mer vi Nordmenn reiser nå enn før.

Når vi er i førtiårene kan det hende vi relaterer det vi ser i speilet til ”naturlig” aldring. Det er først i 40 – 50 årene at konsekvensene virkelig begynner å synes. Og selv da relaterer de fleste de aldringstegnene de ser i speilet direkte til at man er blitt eldre,  – som en naturlig del av aldringsprosessen (og ikke at det er solskader som gjør seg gjeldene). En hudskanning vil avsløre hva som ligger i de dypere lagene og gi deg svar på hvor solskadet din hud egentlig er slik at du kan begynne å reparere huden din og reversere fremtidige solskader som venter på å få sette sitt preg på deg. I tillegg vil en hudskanning gi deg et ærlig svar på din hudtilstand uansett område, og du får svar på hva huden din faktisk trenger.

«Med hudskanning har vi mulighet til å oppdage skader på et tidligere stadium, slik at vi kan forebygge varige skader.»

– Her har vi mulighet til å oppdage skader på et tidligere stadium, slik at vi kan forebygge varige skader. Hudskanning er et fint hjelpemiddel til å se i dybden, sier hudlege Bjørn E. Bondevik når han snakker om fordelene med hudskanning. Jo tidligere man begynner å reparere jo bedre vil resultatene bli.

Det tar tid før de mest alvorlige solskadene gjør seg gjeldene, huden din kan ha store solskader som du ikke kan se med det blotte øye. En hudskanning med hudanalyse avdekker tilstanden til huden din i de dypere lag og vil gi deg full oversikt over hvilke skader din hud har i dag og din generelle hudtilstand.

Skann huden din gratis her hos oss i Frøken Dings og få en gratis hudanalyse

Her hos oss på Frøken Dings avd. Bergen, kan du nå få skannet huden din gratis og få en hudanalyse av din hud. Bestill online nå.
Du kan lese mer om hvorfor du bør skanne huden din og hudskanning her: «Hvordan har din hud det? – Hvorfor skal man skanne huden med Visis-hudskanner.

I en amerikansk undersøkelse svarte 84% av kvinnene at de ikke ville bli sett offentlig i bikini før de hadde fått litt brunfarge på kroppen..

Vi sier; spray og smør brunfargen på! Huden din og ditt fremtidige selv vil takke deg! 😉 Det er mange gode selvbruningsprodukter der ute.

Lene_oversikt-web

Hva er de vanligste tegnene på en solskadet hud, som vi kan se selv?

1) Rynker og fine linjer: Solen bryter ned hudens egen kollagen og elastin som gjør huden mindre elastisk og eksisterende linjer og rynker fremheves samtidig som vi får lettere nye og dypere rynker.

2) Tørr hud: Overdreven soling gir en dehydrert hud. Når hudcellene skades klarer ikke huden å holde godt nok på sin egen fuktighet.

3) Pigmentflekker/”Aldersflekker”: Overdreven soling skader melanocytter som blir mer aktive og gir deg misfarging og pigmentering i huden.

4) Endringer i hudstrukturen: Hudens struktur endres når man mister en del av kollagenet og man får en tynnere og gjennomsiktig hud som gjerne ser gusten og læraktig ut.

5) Sprengte blodkar: Solstrålene ødelegger også veggene i blodkarene og når disse sprikker blir det synlige sprengte kar i ansiktet.

Solkrem er din beste beskyttelse mot aldring og hudkreft!

«Solskadet hud er ikke en sykdom, og mange aksepterer at brunfargen kommer med en pris. Men prisen blir kanskje høyere enn man tror når man er ung – før de første tegnene på aldring og skader begynner å vises?»

Om du bare er middels interessert i hudpleie bør en solkrem og kosmetiske produkter med solfaktor være en fast del av ditt kosmetiske hudpleieprogram.

Det du ikke vet, .. kan skade deg

  • Det finnes ingenting som heter sunn farge. Om det er fra soling eller solarium.
  • UVB-strålene gjør deg solbrent.
  • UVA-strålene er stille mordere fordi du kan ikke kjenne dem men de er hovedårsaken til hudkreft, rynker, andre solskader og et svekket immunsystem. UVA-stråler kan til og med trenge gjennom vanlige vinduer hvis vinduet ikke har en UVA-beskyttelse.

Se på dette eksempelet: Her er et bilde av en trailersjåfør fra USA som har kjørt lastebil i 28 år. Se på forskjellen fra den ene til den andre siden av ansiktet. Det er tydelig å se hvilke skader huden hans har fått fra den siden som har vært eksponert for direkte sol gjennom bilvinduet.

Hudskade_montasje_972454a

(Forskning ved Northwestern University i Chicago viser at årsaken er at 69-åringen over lang tid har blitt eksponert for såkalt ultrafiolett A-stråling (UVA) gjennom bilvinduet på førersiden skriver The New England Journal of Medicine. Kilde og bildecollage: Artikkel på Side 2 http://www.tv2.no/a/3798440)
  • Selv på en overskyet dag er alle solstråler tilstede og kan skade huden din. (Selv her på Vestlandet.. )
  • Å sitte i skyggen og gå med solhatt beskytter bare mot en del av solstrålene. Alle flater som sand, vann, sement, stein reflekterer solstråler og gir deg dobbelt dose.
  • Høyde, som høyfjellet er en forsterker. For hver ca 300 høydemeter øker solen ca 4% i styrke. Ikke glem solkrem når du står på ski!
  • Høy solfaktor er avgjørende men sjekk solproduktet ditt nøye. SPF er kun en indikasjon på beskyttelse mot solbrenthet. Altså hvor lenge du kan være i solen før du blir brent.
  • Pass på at solproduktet ditt også har god beskyttelse mot UVA-strålene. Det er ikke sikkert det står på merkelappen så se etter om ditt produkt også inneholder enten: Zinc oxide, titanium dioxide, avobenzone (som også kan stå oppført som butyl methoxydibenzoylmethane), Mexoryl SX (ecamsule), eller Tinosorb.

Smørevett!

Som en god bruksregel smør deg inn 15-20 minutter før du går i solen så den får tid til å trekke skikkelig inn i huden. Ikke glem å jevnlig smøre deg på nytt. Svetting, aktivitet, bading, med mer gjør at solkremen vil forsvinne i løpet av dagen, (uansett hva de lover på flasken).

Bruk høy nok faktor. Vi anbefaler 50 i ansiktet og 30 på kroppen. Bruk nok solkrem! De aller fleste smører for lite på. Ikke vær gjerrig med mengden solkrem du smører deg med.

«Hadde vi ikke vært utsatt for soleksponering ville ikke hudens aldringstegn vist på oss før 60-70 års alderen!»

Slik kan du minske risikoen for hudkreft – Gode råd fra Kreftforeningen

Kilde: https://kreftforeningen.no/forebygging/sol-solarium-og-kreft/

Sol er bra for helsa i små mengder. Solvett handler ikke om å unngå sola helt, men å begrense mengden UV-stråling vi utsetter oss for, og spesielt unngå å bli solbrent.  Føflekkreft er den kreftformen som øker mest. For å endre denne trenden, må mange nordmenn endre solvanene sine. Hvor mye solbeskyttelse vi trenger vil avhenge av årstiden, hvilken hudtype vi har og hvor vi befinner oss.

Solvettreglene kan bidra til mindre hudkreft

Kilde: Kreftforeningen.no

1. Ta pauser fra sola – unngå å bli solbrent

Nyt sola, men unngå å bli solbrent og å få mye intens sol – det både øker risikoen for hudkreft og lager rynker og pigmentflekker i huden. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom kl. 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Klær og solhatt beskytter godt. Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Lær barna gode solvaner – solbeskyttelse er viktig gjennom hele livet. De som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15

Skygge og klær beskytter best – solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. I Norge gir faktor 15 med UVA nok beskyttelse for de fleste, hvis du smører jevnt og rikelig – en håndfull krem til en hel kropp. I solrike land er både høyere faktor og flere pauser nødvendig.

4. Unngå solarium

Solarium kan øke risikoen for hudkreft, spesielt hvis du har lys hud. Det er 18-årsgrense. Risikoen øker jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner. Tar du solarium rett før solferien kan du likevel bli solbrent ute, fordi huden ikke har fått godt underlag. Dessuten øker du UV-dosen, og dermed kreftfaren.

 

Ruth =) BB
ruth@frk-frk.no
1Comment

Post A Comment